Хиляди почетоха 3 март във Велики Преслав.  С историческа възстановка в старата столица за поредна година отбелязаха националния празник.

В действията, които представяха картина от Освобожедението на България, участваха близо 250 души от няколко страни.

ВСИЧКИ СНИМКИ ТУК

Хиляди пък изгледаха спектакъла, поднесен им от клубовете за исторически възстановки.


Специално за възстановката от Украйна е дошъл Виталий Холовенко. 38-годишният мъж от десет години се занимава с веоенни реконструкции, воден от любовта си към историята.


Още от малък билв впечатлен от исторически предмети в дома си. Повече от 100 години в Украйна се водят войни и за нас е важно да поддържаме жива историята, казва мъжът. .


За мен е чест, че участвам в този празник. Виждаме, че вие го чествате и ми прави отлично впечатление и за мен е чест да бъда сред вас, каза още Виталий. 

Той се включи в страната на настъпшващите руски солдати, които се сблъскаха с османлии и черкези. 

Най-интересно е участнието във възстановяването на тези събития – те не могат да се прочетат в книга, не могат да се видят по друг начин – тук се получава едно живо участие и ако ви кажа, че човек някога се е разчуствал и му идва да се разплаче когато започне да пеят деца, когато започне да се рецитират стихове – ние го виждаме на живо, разказва Кирил Бързаков. 



Той вече 30 години се занимава с възстановки. За Освобождението на Велики Преслав е дошъл чак от Добрич, където членува в Клуб "Традиция".

Въпреки че участва в десетки различни исторически възстановки – винаги това на 3 март е било най-важното за него.

Ако изпитваш някакви чувства към общество, към държава – тука се чувстват това, защото целия този народ е в празнично настроение, смята той.