В Шуменският университет „Епископ Константин Преславски" тържествено беше открита днес новата академична година. Общо около 8 хиляди са възпитаниците на висшето учебно заведение. Първокурсниците са 1478, 26 от тях влизат в учебното заведение с пълен-максимален бал. Те получиха студентските си книжки лично от ректора проф. Маргарита Георгиева. Всички новоприети студенти получиха и наръчник „Компас на студента".

Ректорът на университета проф. Маргарита Георгиева заяви, че първият учебен ден обозначава едно ново начало. „Университетът ни трябва да бъде център на образование, наука и изкуство и да съхранява традициите на просветените и просветлените книжовници", заяви тя в празничното си слово.„Днес университетът ни е стабилен, като академическа общност, като институция и като финансово състояние", каза още проф. Георгиева.

По време на тържественото откриване  присъстваха депутатите Ивайло Тошев и Димитър Дъбов, зам.-областния управител Красимир Попов, зам.-кметът Живка Тонева и др.

Над 300 са магистрите, 100 професионални бакалаври, по 100 са новоприетите студенти във филиалите на ШУ във Варна и Добрич.