Петър Чухов отново бе избран за носител на националната награда за литература „Иван Пейчев“. За него гласуваха 5 от 9-те членове на журито. Изборът обаче създаде напрежение между членовете на Съюза на българските писатели и останалите членове на журито. Затова и представителите на съсловната организация отказаха да подпишат протокола от заседанието на комисията по присъждане на наградата.

Председателят на СБП Боян Ангелов заяви, че няма как Чухов да е носител на наградата, като изтъкна близките отношение между Пейчев и Вапцаров. Според Ангелов, в стихосбирката си Чухов се "гаври" с Вапцаров и това не давало морално право той да получи това отличие.

Те не гласуваха за някого, те просто гласуват против. Искаха и на с да убедят да гласуваме против Петър Чухов, но ние останахме на старата си позиция, защото смятаме, че не може да я променяме заради капризите на съюза, каза Ппамен Шуликов.
 
Съжалявам, че така приключи процедурата. Но тя ще продължи с промени в статута на наградата „Иван Пейчев“, където ще се опитаме да прецизираме състава на журито. Това е прецедент и не би трябвало да се случват такива неща, с който и да е български автор, заяви Десислава Златева.



Въпреки това формално има избран носител на наградата и според статута на конкурса не е нужно да има подписан протокол, за да бъде връчена тя, посочи проф. Добрин Добрев, който също е член на журито. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари