Минимум 20% от всички битовите отпадъци на шуменци ще бъдат сепарирани, посредством новата инсталация, която официално беше открита днес. Тя е ситуирана на бившата площадка на вторични суровини.

Инсталация за сепариране на смесените битови отпадъци от общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан и Смядово е изградена в изпълнение на договор за обществена поръчка на петте общини с фирма „Евро Импекс".

Общият годишен капацитет на съоръжението е 35 000 тона годишно, подчерта Александър Иванов - управител на фирмата. Той обясни, че отпадъкът ще се доставя от съответната сметосъбираща фирма. Важно уточнение е, че ще бъдат сепарирани абсолютно всички битови отпадъци, а не само тези от контейнерите за разделно събиране. Служителите на фирмата ще сепарират отделните по вид отпадъци, а това което не става за рециклиране ще се извозва на регионалното депо до кв. „Дивдядово", което ще се извършва от сепариращата фирма.

„По договор имаме ангажимент да намалим минимум 20% отпадъците, като ние мислим, че ще успеем но ние мислим, че ще успеем поне 30% да намалим количеството на депонираните отпадъци", коментира Иванов. Това означава, че ще се увеличи времето за експлоатация на регионалното сметище, тъй като там ще бъдат депонирани по-малко количество отпадъци.



Сепарираното количество боклуци ще бъде продавано за рециклиране. Фирмата има готовност да приема по 100 тона боклуци дневно.

Цената на услугата за сепариране е 16.40 лева без ДДС за 1 тон, а отчисленият за тон депониран отпадък 36 лева. Общо 35 нови работни места са разкрити, при откриването на новата сепарираща инсталация.

Церемонията по официалното откриване започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Димитър, а лентата прерязаха кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев, зам. кметът на Каспичан Милен Минчев и управителят на фирмата Александър Иванов.

Всяка от петте общини има сключен договор с фирмата и от утре реално може да започне приемането на отпадъците.