До месец да се проучи възможността за битово ползване на марашката минерална вода. Този ангажименти пое кметът на Шумен Красимир Костов пред представители на Инициативен комитет, които му връчиха подписка с искане за възстановяване на минералните извори в с. Мараш. В нея подписа си са положили 1 885 души.

Поддръжниците на инициативата настояват на първо време минералният извор да се отвори, да се изгради шахта, трафопост и да се постави потапяща помпа за да може хората да ползват лековитата вода. Според кметът на Мараш Живко Нейчев за това ще е необходима сумата от около 150 000 лв.

„Марашката вода е източник на здраве, на доходи, източник за развитието на нашия град и на нашата държава. Това е вода с незаменими качества", заяви Йордан Данев от Инициативния комитет. Хората негодуват от това, че въпреки, че през 2011 г. находището на минерална вода в Мараш бе предоставено безвъзмездно на община Шумен, за управление и ползване за срок от 25 г., до момента не са осъществени идеите за изграждане на санаториум.

„Ние направихме няколко решаващи стъпки за развитието на този въпрос. В основата на всичко обаче, за съжаление стои изграждането на ВИК мрежата на Мараш, пречиствателната станция на селото и пречиствателното стъпало към находището", заяви кметът на Шумен. Той припомни, че общината е изготвила проект за това на стойност 25 млн. лв., който обаче не е бил финансиран. По думите на градоначалника, внесената сега подписка ще бъде в подкрепа при повторното внасяне на този проект през новия програмен период. „Нашата надежда е там, в това, този проект, който сме подготвили да бъде финансиран през новия планов период", каза още Костов.



По време на срещата стана ясно, че за да се пусне минералният извор, който сега е затапен са необходими разрешителни от РИОКОЗ и други институции. Градоначалникът на община Шумен обеща да се проучат всички възможности и ако има такъв вариант ще се търсят средства за пускането на лечебната вода за битово ползване.