Възпитаници на Детски център „Многоточие“ бяха на гости в полицията. 

Безопасност на пътя: Урок в първия учебен ден (СНИМКИ)

Служители на ОД на -Шумен запознаха децата с работата на полицията, безопасността на пътя, в училище и в дома. В една от лабораториите по криминалистика към областната дирекция децата научиха от Добромир Дойчинов  как се правят полицейски регистрации, как се свалят отпечатъци и за какво служат. 

В дежурната част на областната дирекция разговаряха с оперативния дежурен полицай  и научиха кога и при какви случаи се търси помощ на телефон 112. Униформени им напомниха в опасни ситуации да не се колебаят и да набират спешния телефон.

Ст.инспектор Димитър Абрашев от „Охранителна полиция“ им припомни да бъдат изключително внимателни и предпазливи когато говорят с непознати - на улицата, по телефона, да не разказват къде живеят, да не се качват в автомобили на непознати.

Посещението в полицията завърши с беседа по пътна безопасност. Инсп. Илия Господинов от сектор „Пътна полиция“ подсети децата от детския център, че при пътуване в автомобилите трябва да поставят предпазни колани, да не излизат внезапно на пътното платно когато играят, да пресичат само на обозначените места. 

 Научиха, че пътните полицаи имат задължение да осигуряват безопасността на движението. На учениците бяха показани полицейски автомобил, стоп палка, бадж, радиостанция и останалите атрибути. Беше пояснено за какво служи всеки един от тях.

Децата научиха, че за всяко нарушение на ЗДвП се предприемат мерки, предвидено е наказание, а за някои нарушения на децата отговарят техните родители.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари