Повече от час съветниците от комисията по управление на общинската собственост към Общински съвет-Разград спориха по докладна записка, която осигурява инвестиция за 1 200 000 лева в Лудогорието.

Инвестиционното намерение е на Pomeat Bulgaria ЕООД, гр. София, която е представител на немско дружество, което е петата по големина фирма в Германия в областта на месопреработването. Германският производител на дюнери иска да изгради фабрика за производство на приспособления за дюнери, тя ще включва разгърната застроена площ от 2000 кв.м., ще осигурява първоначално 80, а по-късно още 120 работни места, очаква се да се изгради до 36 месеца от датата на подписване на договора. Имотът, който немците си харесали, е в бизнес зона „Перистър“ на ул. „Конверсия“. Докладната, внесена от заместник-кмета Галина Георгиева, е за учредяване право на строеж по реда на Закона за общинската собственост чрез публичен търг с явно наддаване.

Първоначално съветниците се притесниха от израза „приспособления за дюнери“, заместник-кметът обясни, че става въпрос за заготовки от месо за дюнерите, а формулировката е на потенциалния инвеститор. След това местните парламентаристи дълго обсъждаха дали имотът отговаря на законовите изисквания за отстояние на подобни обекти от преработвателната промишленост, след като това се изясни, още по-дълго бе обсъждан вариантът дали няма да стане пречка пред следващи инвеститори, пак по отношение на отстоянията, обсъждана бе и възможността да се предложи на немците друг терен в друг район на града, като сред аргументите бе този, че в бизнес зона „Перистър“ се развиват екосъобразни производства. Накрая съветниците от комисията по управление на общинската собственост решиха, че е важно и какво мислят за бъдещите си съседи двама от реалните инвеститори в икономиката на Разград – представители на фирмите „Стинг“ и „Клео комерс“.

Окончателното решение дали да се одобри провеждането на търга се отложи за утре, когато на съвместно заседание на комисиите по законност и бюджет са поканени представители на трите фирми – настоящите инвеститори и потенциалният бъдещ.



По време на дискусиите се появи и карта, на която бе представен теренът, на мобилен телефон пък бяха разглеждани халета на „Polat“ в Германия. В България те стъпват за пръв път, посетили са няколко града, но засега са избрали Разград.