Почетен плакет връчи директорът на ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ на благодетел на гимназията на концерта за 25-годишния юбилей на училището.

Сцената на читалище „Развитие 1869“ събра талантливи млади разградчани, вече известни и по света и нас от престижни участия в национални и международни конкурси. За съучениците си обаче те бяха представяни с малките им имена: Павел, Даяна, Патриция, Кадир, Момчил, Елена, Деница, Никола, Пламена, Катерина, Камелия, Андреа, Дарина. „Много талант, много нещо“ – възкликна възрастна жена на излизане от концертната зала.

Преди музикалните изпълнения бе тържественото слово на директора на ГПЧЕ Пейчо Георгиев, който припомни историята на създаването на езиковата гимназия, която е наследник на Разградската гимназия. Изреди имената на учителите от първите езикови екипи, положили основите на езиковото обучение: Татяна Байчева и Марионела Божкова – по английски език, Цонка Донева и Мариям Мурадикян – по френски език, Пенка Нанева и Донка Донева – по немски език, благодарности отправи и към всички следващи преподаватели и към амбициозният първи директор на елитното школо Йорданка Господинова. Георгиев призна, че пред училището предстоят нови предизвикателства. Освен, че вече е с ново име – Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, от есента ще трябва да работи и с нов учебен план по новия образователен закон, ще се избира Обществен съвет, ще има обществено обсъждане дали гимназията да с е превърне в Езикова и по закон, както и дали тази или следващата година училището да стане иновативно. Очакваме и новият физкултурен ремонт и основен ремонт на втори учебен корпус, за преминем на едносменен режим на обучение – заяви обнадеждено Георгиев. Надеждата си той отправи към кмета д-р Валентин Василев, който бе възпрепятстван да присъства на концерта, но изпрати поздравителен адрес.

След словото на директора бе обявено и връчването на две отличия. Почетното отличие „Екзарх Йосиф“ получи нотариус Роска Иванова. Оказа се, че тя без да обявява това пред медиите от 8 години осигурява стипендии за ученици в гимназията от 8 и 9 клас, които са сираци и полусираци. „Младите хора трябва да бъдат подкрепяни в пътя си напред, затова го правех“ – обясни тя и благодари за отличието.



След това и самият Георгиев получи приз – от един от гостите на училищния юбилей. Внукът на Христо Ботев Боян Ботйов връчи на директора на гимназията почетен знак на фондация „Христо Ботев“.

По традиция събитието завърши с изпълнение на химна на училището от всички певци, участвали в концерта.