За час и половина в безплатното измерване на кръвна захар се включиха около 150 човека – съобщи управителят на фирмата, организирала благотворителната кампания в цялата страна „Ливеда Мед 2000“ Даниела Попова.

Опашката пред ДКЦ-1 се изви още в 9,00 ч., когато стартираха прегледите в мобилната лаборатория. Четирима специалисти едновременно измерват кръвна захар в помещението, след което хората, за които се установи, че имат проблеми, получават и консултация от Попова. 40% от хората, които досега минаха, са с висока кръвна захар – констатира тя. По думите й обаче това са пациенти, които контролират нивото на захар с медикаменти или на инсулин. Минали обаче и четири човека, които не знаели досега, че имат проблем с кръвната захар – каза Попова.

В Разград работи добре сдружение „Диабет“, което заедно с община Разград ни съдейства за мястото и организацията на кампанията – обяви още тя.

Лабораторията ще е пред поликлиниката до 16,30 – 17,00 ч., нямаме ограничения в капацитета, на хората, които ще прегледаме и консултираме – допълни Попова. Кампанията на „Ливеда Мед 2000“ продължава 40 дни, вече е минала през повечето от областните центрове, но посещава и по-малки градове, досега е измерена кръвната захар на 12 500 човека. Целта ни е да направим колкото е възможно повече скринингови изследвания – каза Попова.