Втората вечер от фестивала на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград” предизвика още по-голям интерес.

След като в сряда дворовете на къщите музеи се напълниха с посетители, в четвъртък вечерта между стените на Абритус едва се събраха желаещите да видят концерта на ансамбъл „Чинари“.


Вечерта започна с отбелязване на 1770 г. от битката между римляни и готи край Абритус и смъртта на император Деций Траян, който е първият убит в битка римски император.


Два клуба за исторически възстановки - „Скития Минор” от Добрич и разградският „Абритус” - представиха автентични римски и варварски костюми  от III век.


Всеки, които искаше, можеше да се снима с римляните край Северната порта на Абритус, да се запознае с интересни подробности от бита им, да разгледа и палатки от готски и римски военни лагери.


От римската Северната порта действието във втората от двете „Бели нощи на Разград” се премести в съвременността.


В Интерактивния музей  бе експонирано най-старото обработено злато в света – Варненското съкровище, което е датирано към петото хилядолетие преди Христа.


Пред музея се извиха невиждани опашки, при спазване на противоепидемичните, а и мерки за сигурност, в музея влизаха по 20 човека едновременно и бе организирано еднопосочно движение.По данни от Регионален исторически музей-Разград около 1000 човека видяха Варненското златно съкровище.


Мнозина се насладиха и на завладяващите ритми на ансамбъл „Чинари”.


Те озариха Вила „Урбана” от Архитектурния резерват „Абритус”.


Ансамбълът  представи спектакъла „Легенда за Траките”, включващ вихрените танци на ансамбъла със солисти Катрина Стоянова и Калоян Павлов, уникалните изпълнения на ударни инструменти и песните на сладкогласната Любомира Павлова-Лира, всичко на основа български фолклор.


В края на концерта бяха анонсирани и част от останалите събития от културния календар на Община Разград за лятото.


Днес Разград е домакин на Националния детски фестивал „Като звездите”.

На 30 юни за пръв път отново на Абритус ще се проведе фестивалът „Читалищата – живото наследство на България“, който ще завърши с концерт на Веселин Маринов, на 3 юли ще е Капанският събор в Гецово, който ще завърши с концерт на Николина Чакърдъкова, в същия ден е и фестивалът на клубовете и школите по български народни танци „Капанска китка”, а на 22, 23 и 24 юли ще е Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции занаяти.

община Разград