Проекти за разкриване на 320 работни места за безработни до 29-годишна възраст одобри Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Разград на свое заседание днес – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград. Членовете на комисията дадоха оценка на подадените заявки от работодатели в област Разград, по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, във връзка с реализация на схема „Обучение и заетост на младите хора“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.
На заседанието, водено от заместник областния управител Ценка Иванова,  присъстваха директорът на „Бюро по труда“ - Разград, представители на общините, институции, работодателски организации и синдикатите на територията на областта.
На заседанието стана ясно, че от 28 януари до 15 март е проведена процедура по набиране на заявки от работодатели за разкриване на работни места по схема „Обучение и заетост на младите хора“. Финансовият ресурс по схемата, определен за област Разград е в размер на 1 138 815 лв. Разпределението на средствата по области е извършено на база на критериите: равнище на безработица в съответната област, относителен дял на регистрираните безработни от целевата група в областта, спрямо страната и относителен дял на заявените работни места за областта, спрямо страната.
Целта на проекта е интеграция на безработни младежи до 29-годишна възраст вкл., регистрирани в дирекции „Бюро по труда“ към Агенция по заетостта на пазара на труда, чрез заетост при работодател или посредством осигуряване на обучения и субсидия за продължителна заетост. Представители на целевата група по проекта са безработни лица, които са регистрирани в дирекции „Бюро по труда” и са на възраст до 29 г., включително, които не участват в никаква форма на заетост, образование и обучение. С приоритет ще бъдат подкрепяни тези, които са: с основно или по-ниско образование; продължително безработни с регистрация в ДБТ от 12 и повече месеца; се регистрирали в ДБТ в следствие от активиране в рамките на операция „Активни“, финансирана от ОП РЧР 2014 – 2020 г. Максималният брой безработни лица, които могат да се наемат от страна на един работодател е десет.

Допустимите работодатели, които разкриват работни места, получават средства за всяко наето по проекта лице, в размер на:
- Разходи за възнаграждения за всяко лице, включено в заетост при работодател за наемане на длъжности, попадащи в обхвата на единични групи професии от 2 до 9 клас от НКПД 2011 г. и включват осигуряване на субсидии за заетост до 6 месеца при покриване на 100 % от сумата на МОД за съответната длъжност и всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгл. изискванията на КТ и КСО;
- Разходи за възнаграждение на наставници, определени от работодателя, които ще подпомагат назначените младежи са за период до 3 месеца, но не по-малко от 40 часа месечно, в случай че безработните лица се наемат директно на свободните работни места без да бъдат включвани в обучение. Месечното възнаграждение на наставника е в размер на ½ от минималната работна заплата, установена за страната.
По схемата са подадени 53 заявки от работодатели на територията на областта за 320 работни места. Предвид това, че финансовият ресурс от 1 138 815 лв. определен за област Разград е достатъчен за финансиране на подадените заявки от работодателите, Комисията по заетост ги класира всички и ги предложи за финансиране.
Класираните работодатели ще бъдат поканени да сключат договор за осигуряване на заетост.