400 потребители вече имат регистрации в мобилното приложение VOX KNSB за подаване на сигнали срещу работодатели или фирми, които са в сивата икономика.
Това съобщиха в Разград президентът на синдиката Пламен Димитров и изпълнителният секретар Даниела Алексиева.
Платформата е част от кампанията на синдиката „Сивото убива“ и е разработена по проект, който се финансира от ОП„Добро управление“. Целта е да бъдат изготвени препоръки, с които да се подобри средата и да се повиши ефективността на политиките, чрез които недекларираната заетост да бъде ограничена. Чрез приложението може да се подават както сигнали както за нарушения на трудовото законодателство, така и за позитивни практики в различни фирми. Синдикатът ще оказва съдействие, когато има възможност, а когато не е в правомощията на профсъюза, сигналите ще бъдат пренасочвани към компетентните държавни институции. В края на годината ще бъдат обобщени два регистъра – на нарушителите, в който ще бъдат отразени и действията по сигналите – и на предприятията с положителни практики.
Вече са подадени около 20 сигнала, като един е положителен. Такива, които да касаят разградски фирми, няма – уточниха от КНСБ.

Услугата е безплатна, което ще позволи на всеки да подаде сигнал до КНСБ.
Анонимността на подалите сигнала е гарантирана, единствено техните администраторите на синдиката разполагат с данните на подателя. В същото време VOX KNSB дава възможност сигналите да стигат до голяма група хора, която да ги споделя в социалните мрежи и да следи какво се случва с казуса.
Разград е сред първите градове, в които се представя приложението, това става с брошури, които синдикалисти днес раздават в шатра пред сградата на Профсъюзите.
Подкрепа за инициативата изразиха шефовете на НАП и Областната инспекция по труда Цанка Тъмнишка и Катя Филипова. Филипова уточни, че в инспекцията в Разград ес подават по около 200 сигнала за нарушение на трудовото законодателство.