Все повече граждани, сред които лишени от свобода, защитават правата си чрез съда
100793

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Все повече граждани, сред които лишени от свобода, защитават правата си чрез съда
  • Все повече граждани, сред които лишени от свобода, защитават правата си чрез съда
Изключително натоварена, но и изключително успешна - такава е била 2018 година за Административния съд в Пазарджик според данните, изнесени от председателя на ведомството Мариана Шотева. За пръв път от доста време всички щатове са заети. Екипът е от шестима съдии и 20 други служители.

Съдиите от Районния съд в Пловдив - едни от най-натоварените в страната

Увеличават се исковете по Административно-процесуалния кодекс, както и производствата по жалби на лишени от свобода – най-вече срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Министерството на правосъдието. Освен това все повече граждани се възползват от правото си да оспорват административни актове и да се защитават чрез съда.

Въпреки високата натовареност всички решения са постановени в законноустановения едномесечен срок. Отличен показател за работата на съда е още, че през годината няма нито един сигнал до Комисията по професионална етика.
 
Рекорден брой дела са постъпили в Административния съд в Пазарджик за миналата година - 1 228, в сравнение с предишните 4 години, когато са били между 990 и 1 038. Заедно с несвършените от 2017-та те са били общо 1 442, приключени са 1 173. Всеки от съдиите е разглеждал средно над 240 казуса, или повече от 20 на месец.


ТЕМИДА: Добра реализация за бъдещите юристи, но липсва достатъчно практическа подготовка

От миналата година Административният съд гледа и данъчни дела, които са с висока правна сложност. Във ведомството се работи по спорове, свързани с над 500 закона. Сред обжалваните и отменени актове най-много са по жалби на лишени от свобода, като при повечето причината е в размера на присъденото обезщетение.

Важна новост, която навлиза от 2019 година, е електронното правосъдие. Всеки - и граждани, и адвокати, и други участници в даден процес, може чрез сайта на съда да се регистрира с имейл, без да се изисква електронен подпис, и да получава важната за него информация от съда.