Евродепутатът Ангел Джамбазки бе издигнат от ВМРО-Пловдив за водач на листата на предстоящите евроизбори, съобщиха от политическата организация. Кандидатурата му бе приета на общо събрание с пълно мнозинство от всичките около 200 присъстващи.

Местните войводи искат Джамбазки за водач на листа

Мотивите за номинацията на Джамбазки се изразявали в борбата му срещу рестриктивните мерки, предложени в пакта „Мобилност“ от френския президент Макрон; усилията му за затваряне на външните граници на Европейския съюз; позицията, която той отстоява срещу двойния стандарт в ЕС.

Председателят на ВМРО Пловдив Борислав Инчев изтъкна, че Ангел Джамбазки е най-разпознаваемият български евродепутат, като изброи няколко факта от официалните данни от ЕС: № 1 по активност сред българските евродепутати в Европейския парламент, № 4 по активност в парламентарната група на Европейските консерватори и  реформисти и № 9 по активност сред всички 751 депутати в Европарламента.

ВМРО-Шумен подкрепя Ангел Джамбазки за водач на листата за евро изборите

Джамбазки е направил 987 изказвания в парламентарна зала и 212 институционални предложения за резолюции, както и е отправил 89 въпроса, изискващи писмен отговор. Като т. нар. „докладчик в сянка“ е изготвил 65 доклада и 70 становища, уточняват още от политическата сила.