На общото събрание на акционерното дружество "Пълдин Туринвест", което контролира Международен панаир-Пловдив, община Пловдив ще гласува "против" приемането на варненските акции от панаира.

Това съобщиха на брифинг кметът на Пловдив Здравко Димитров и координаторът на ГЕРБ за Пловдив-град Иван Тотев. Димитров уточни, че Общинският съвет го е задължил като кмет да обжалва всички решения от общото събрание, свързани с увеличение на капитала и изменение на устава и той ще се съобрази с това.

За втори път общински съветници свикаха извънредна сесия по казуса, но тя не се проведе заради липса на кворум. На сесията трябваше да се измени решение на съветниците от 19 декември, с което бе упълномощен представителят на общината да гласува със "за".

"Ако акциите на община Варна бъдат апортирани, делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център се очаква да нарасне на 79 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20 на сто.


Представителят на общината Ясен Михайлов ще гласува "против" на общото събрание и ще уведоми акционерите, че решенията ще бъдат обжалвани", коментира Тотев и допълни "убеден съм, че решението ще бъде спряно".

"Тази сесия е безсмислена и не може да произведе нищо, затова ние не участваме в този политически цирк", отбеляза Тотев. Той изрази съмнение, че присъствието на седем народни представители е свързано с евентуалните избори след няколко месеца.

Сагата с Панаира е започнала през 2006 година когато ГЕРБ дори не е съществувала, отбеляза координаторът на партията. По думите му партията многократно се е опитвала да запази обществения интерес във връзка с изложбеното градче.

Напрежение заради Пловдивския панаир - предлагат да стане паметник на културата

В края на ноември съветниците отказаха апорта, но въпреки това Георги Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд - Пловдив, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство.

Последва предложение от бизнесмена да прехвърли на община Пловдив два процента от акциите и шест дка от "Международен панаир - Пловдив" за изграждане на опера, ако администрацията одобри апорта на акциите на община Варна в "Пълдин Туринвест" АД.

Така на сесията на 19 декември съветниците решиха да гласуват "за" всички точки на общото събрание. На 8 януари десетки пловдивчани се събраха на протест пред общината с искане контролът над Панаира да не се предоставя на бизнесмена Георги Гергов.
Ирина Шопова, БТА