4-метрова колона Колона на побратимяването ще бъде открита на 1 юли на площада пред Централна поща като паметен знак за обособяването на България като самостоятелен дистрикт в структурата на Ротари интернешънъл. Върху нея ще бъдат изписани имената на 19 градове-побратими на Пловдив, съобщи първият български дистрикт гуверньор Наско Начев.

Досега в международната структура на Ротари страната ни бе заедно с още 5 балкански държави. Получаването на самостоятелност ще даде възможност българските ротари клубове да получават допълнителни субсидии от Ротари интернешънъл за проектите, които реализират, обясниха пловдивските ротарианци.

Тържествата в неделя за обособяването на българската ротарианска общност в отделен дистрикт, чийто домакин ще е Пловдив, включват и шествие от пощата до Античния театър, където ще има концерт на ансамбъл “Българе”. Точно в 12 ч. под звуците на камбани на сцената на амфитеатъра ще бъдат издигнати знамената на Ротари интернешънъл, дистрикт България и ЕС. За пръв път ще прозвучи и химна на българските ротарианци, който ще бъде записан утре от Васил Петров.

Очаква се на церемонията да присъстват председателят на парламента Георги Пирински и ротарианци от САЩ, Канада, Гърция, Турция и Македония.