Проблемът с кличничните пътеки на АГ отделението на болницата в Карлово е решен и то ще продължи да работи. Подписано е споразумение между НЗОК и Българския лекарски съюз, с което се гарантира, че подобни проблеми в общинските болници в бъдеще ще бъдат решавани положително в полза на лечебните заведения, съобщиха от община Карлово.

Припомням, че десетки жители на Карлово се обявиха за запазване дейността на Акушеро-гинекологичното отделение на общинската болница в подбалканския град. Протестът на хората беше подкрепен от местната управа и лекарите от лечебното заведение. Недоволството си изразиха и хора от съседни общини.

Протестните действия на жителите на града на Левски бяха провокирани от решението на пловдивската Здравна каса да спре финансирането по клиничните пътеки на АГ отделението в болницата. В него работи един анестезиолог на пълен щат, а според изискванията на НЗОК трябва да има поне двама. 

За да изпълнят критериите за сключване на договори по клинични пътеки, в родилното отделение на болницата, която е общинска, на 4 часа работят още няколко анестезиолога.


Според Здравната каса в Пловдив обаче, това не отговаря на нормативната база. 

Решението за закриване на АГ отделението беше обжалвано от Община Карлово, а магистратите се произнесоха в полза на лечебното заведение. За запазване на отделението бяха проведени и неколкократни разговори между кмета на Карлово Емил Кабаиванов и управителя на общинското лечебно заведение д-р Христо Пелев с шефа на на НЗОК д-р Дечо Дечев и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.