Дебат за проблеми в ромските махали се проведе в Пловдив
96987

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Дебат за проблеми в ромските махали се проведе в Пловдив
  • Дебат за проблеми в ромските махали се проведе в Пловдив
„Проблемите, свързани  етническото съжителство стоят пред обществото и трябва да се решават като се върви към разбиване на модела на гетото“. Това заяви в Пловдив заместник министър-председателят по икономическите и демографски въпроси Валери Симеонов, който откри в града под тепетата Национален форум, посветен на проблемите и тенденции в етнически смесените райони.
 
„Етническият модел в  България в последните 25 години е пълен провал. Истинската интеграция на малцинствените групи ще се постигне само тогава,  когато всички наложим върховенството на закона", заяви по време на събитието заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. 

Основните акценти на форума са идентифицирането на проблемите в етнически смесените райони, какво да се предприеме за тяхното разрешаване, както и какви препоръки да се имат предвид в изготвянето на различни публични политики, стратегии, нормативни документи и проекти за повишаване на ефективността на секторните интервенции в ареалите с висока концентрация на ромско население.
 
Българският етнически модел може да бъде пример за много други страни, подчерта на откриването на форума вицепремиерът Валери Симеонов, който подчерта, че за решаване на проблемите в сектора, трябва да се върви към разбиване модела на гетото. По думите му, законодателни промени не са нужни, защото закони има, но те не се спазват.   

 
„Идеята за този форум възникна от проблемите, които срещаме в работата си като районна администрация, защото както се вижда, те не опират само до кметствата, където има смесени ромски махали", каза районният кмет на „Северен“ Ральо Ралев и допълни, че е добре дебатът за проблемите в етнически смесените райони  да се пренесе от централно на регионално ниво там, където всъщност местните власти правят действителни опити да се справят с интеграцията, както да се преустанови практиката в национален мащаб да се унифицират ромските махали и тяхното население.