Българската коледа
95389

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Българската коледа
  • Българската коледа
Българската коледа не е просто дарителска кампания. Тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности“. Това заяви в пловдивската болница „Свети Георги“ президентът Румен Радев на откриването на 15-то издание на „Българската коледа“.
 
Държавният глава подчерта, че „инициативата сплотява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал - здравето на нашите деца“.
 
Тя е израз на надежда за бъдещето ни като нация и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование, социално положение около една обществено значима кауза“, допълни Румен Радев.
 
Зад тази инициатива стоят хиляди българи - учредители, дарители, известни личности, медии. Но успехът на една дарителска инициатива зависи основно от хората, които са в края на този процес - а това сте вие, лекарите“, обърна се съм медиците президентът.

 
Той благодари от името на хилядите български дарители, участвали в "Българската коледа", както и на лекарите и медицинските сестри за спасените детски животи.
 
Президентът припомни, че в резултат на приключилата на 30 ноември т.г. кампания, посветена на децата с тежки хронични заболявания, "Българската коледа" успя да събере 2 650 000 лв., с които са подпомогнати 474 деца и е дарена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение.
 
Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ – най-голямата болница в Южен Централен регион, която в годините се е доказала като добър партньор на „Българската коледа“ проф. Карен Джамбазов заяви, че от началото на инициативата лечебното заведение е получило над 1,6 млн. лв. дарение под формата на различни апарати, с които е  подмомогната диагностика и лечението на малките пациенти от клиниките по педиатрия,  детска хирургия, отделението по неонатология и офтамология. През тази година УМБАЛ „Свети Георги“ ще закупи още четири нови животоспасяващи апарата на обща стойност 160 000 лева.

Тази година „Българска коледа“ е посветена на спасяването на детския живот, продължителността на лечението и рехабилитацията. Затова Правителството и НЗОК ще акцентира върху тази дейност“, заяви на старта на инициативата здравният министър Кирил Ананиев

„Българската Коледа“ се провежда от 2003 година по инициатива на президентската институция. На откриването в Пловдив на 15-то й издание присъстваха областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, множество официални лица и гости, представители на РЗИ и РЗОК, както и деца, подпомогнати от „Българската Коледа“.

Дарик е медиен партньор на "Българската Коледа".

Още от старта на кампанията чуйте  в звуковия файл