Гръцката брегова охрана откри тяло на мъж, за когото се предполага, че се е удавил при потъване на лодка с мигранти близо до остров Самос в Егейско море, предаде агенция Франс прес.

Бреговата охрана съобщи, че 25 души, описани като "чужденци", са били забелязани в наполовина потопена лодка и спасени от морето западно от остров в Егейско море. Спасените са били прехвърлени в добро здраве в пристанището на Вати на о. Самос.

Издирването на изчезнали пътници от лодката продължава с помощта на граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс.

Държавната телевизия ERT цитира оцелели, според които има четирима изчезнали пътници от лодката.


Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск, като според официалните данни през януари и февруари са пристигнали над 7000 мигранти, което е със 184 процента повече в сравнение с 2023 г., отбелязва АФП.

От 2013 г. насам страната с население над десет милиона души е получила повече от 460 000 молби за убежище, включително над 12 500 тази година, по данни на Министерството на миграцията.

Островите в североизточната част на Егейско море са популярни входни пунктове за мигранти, които се опитват да влязат в Европейския съюз, като много от тях бягат от конфликти или бедност, посочва агенцията.

През юни 2023 г. 82 души се удавиха, а стотици други бяха обявени за изчезнали, когато кораб с мигранти потъна край Пилос, югозападно от Пелопонес, припомня АФП.

Все още продължават няколко разследвания на трагедията, като според някои неправителствени организации гръцката брегова охрана е закъсняла с намесата си в помощ на мигрантите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

София Георгиева/БТА