Община Пловдив се отказва да търси терен за ново депо за утайки, което да поеме отпадъците от Пречиствателната станция след закриването на сегашната нерегламентирана площадка до Катуница. Ще инвенстираме 20-30 млн. лева в разширение и модернизация на Пречиствателната станция, което ще позволи преработка на утайките и свеждането им от 120 тона дневно до 7-8, съобщи новият главен директор на стопанското направление Александър Константинов. В близките дни общината и ВиК ще подпишат протокол за инвестиционни намерения и специалистите от Пречиствателна станция ще започнат предпроектни проучвания за избор на технология.

Общината ще кандидатства за необходимото финансиране по оперативната програма „Околна среда”. Проектът може да се реализира сравнително бързо, тъй като ще е необходимо само надграждане на съществуващото оборудване на Пречиствателната, заяви Константинов.

До момента, в продължение на 3 години, общините Пловдив, Родопи и Садово безуспешно търсеха нов парцел за изграждане на модерно депо за утайки. Всеки от спряганите варианти предизвикваше протести на населението в селата, чийто землища бяха спрягани като възможен терен.