Титюков за паяците
70909

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Титюков за паяците

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Държиков за паяците

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кутинчев за паяците
  • Титюков за паяците
  • Държиков за паяците
  • Кутинчев за паяците

„Консорциум „Паркинги и гаражи” ДЗЗД обмисля да заведе дело срещу община Пловдив, заради неизпълнение на договора за „паяците“, подписан в последните дни на миналия мандат. Това съобщи в предаването Дарик кафе един от представителите на „консорциума“ Николай Кутинчев. „Всичко зависи от това, как ще протекат преговорите между нас, защото има и варианти да търсим извънсъдебно или друг вид споразумение“, допълни той.

По думите му по договор в града трябва да работят минимум 6 „паяка“, а от местната администрация осигуряват персонал за едва 4.

Това е и една от причините, поради която дружеството не плаща на общината полагаемите по договор 30% от прихода от репатриране, разкри още Кутинчев. Според представителя на „консорциума“ има и други нарушения, които обаче отказа да коментира.

Договорът, подписан на 27-ми октомври 2011-та година, между община Пловдив и „Консорциум „Паркинги и гаражи” за „паяците“, е неизгоден за местната администрация, но не е незаконен. Това заяви в интервю за Дарик радио ресорният зам.-кмет Александър Държиков.



По думите му заложените в клаузите 30% от месечния приход на фирмата, които се полагат на общината, не стигат да покрият разходите, дори за заплати на 9-мата служители, които администрацията осигурява за извършване на дейността.

Той обясни, че след изтичането на договора, той няма да бъде подновяван, а общината ще закупи свои „паяци“. „Визията на общината е репатрирането да бъде услуга в полза на гражданите, а не в стопанска дейност за печелене на пари“, каза още зам.-кметът.

По темата със собственика на “паяците” в Пловдив трябва да уточним, че т.нар. Консорциум “Паркинги и гаражи- Пловдив” е регистрирано дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), а не консорциум по смисъла на Търговския закон, както смятат повечето пловдивчани, вкл. представители на общинската администрация и журналисти.  За да се регистрира едно ДЗЗД, е необходим единствено нотариално заверен договор за съвместна дейност, 15 лева такса в регистър БУЛСТАТ, и лична карта на този, който регистрира дружеството. Дружеството по ЗЗД не трябва да се регистрира и в Търговския регистър като новосъздаденo. Като цяло учредяването му отнема не повече от седмица.

Зачестяват случаите когато лица - физически или юридически се обединяват в дръжества по Закона за задълженията и договорите за постигането на определена цел, коментират адвокати. Това е практика особено при изпълнение на определена публична услуга за конкретен период. T.н. консорциуми по Търговския закон, реално се образуват със същото предназначение, но са доста по неизгодни в сравнение с ДЗЗД, защото се регистрират като търговски дружества, а те се прекратяват по определен нормативен ред, който не е много по-приятен за съдружници в даден бизнес. Друг е въпросът, че при възлагане на обществени поръчки, eдно от условие за фирмите, участващи в процедурата е, да са регистрирани именно като търговско дружество, и на практика с ДЗЗД не може да се сключват такива договори.

В случая с пловдивския консорциум се изплозва хитрия начин да се заобиколи закона и т.нар Консорциум всъщност не е консорциум, а дружество, регистрирано по ЗЗД. Проверка на Дарик радио установи, че дори и представители на общинската администрация не знаят това, че реално думата консорциум само фигурира в общото наименование на дружеството, без самото то да е регистрирано като такова, по смисъла на Търговския закон.

Договорът на Община Пловдив със собствениците на “паяците” е сключен, дни преди датата на местните избори през 2011г. . Под него стои подписа на бившия шеф на ОП “Охрана и сигнализация” Александър Стайков. Преди време Стайков обясни, че няма вина за договора, тъй като е получил заповед, подписана лично от Славчо Атанасов, която го задължава да проведе процедура по Закона за обществените поръчки за тези паяци. Зам.-кметът Георги Титюков, който е изпълнявал длъжността кмет по време на предизборната кампания на Славчо Атанасов, пък е съгласувал условията и документацията в конкурса.

Понеже не е търговско дружество (ТД) по смисъла на Търговския закон (ТР), ДЗЗД трябва само да публикува Годишния си финансов отчет в Интернет.

Според публикувания Годишен финансов отчет за 2011 година, ДЗЗД “Консорциум Паркинги и гаражи-Пловдив” е с касова наличност едва 5 000лв., а финансовата 2012г приключва само с 21 000лв. печалба. Това показва, че средномесечната печалба на “консорциума” с паяците в Пловдив е малко повече от една кметска заплата.