Дейността на общинския Гаранционен фонд ще се активизира от различни финансови институции, съобщиха от общината. Няколко банки са подали оферти, които ще бъдат отворени на 27 февруари,  уточни зам.-кметът по икономика Александър Константинов, който подготви конкурса.       

       

В началото на седмицата той обяви, че фондът не е отпуснал никакви кредити за подпомагане на малки и средни фирми, макар че е бил създаден точно с тази цел. 1,8 млн. лева са били сложени на  сметка в "Юробанк", вместо да бъдат на депозит е установила проверка на Константинов.  Парите са престояли там една година и за тях са получени  едва 9 000 лева лихви, вместо 70-80 хиляди, колкото би донесъл депозитът, коментира той.

       

 

Банките  ще отсяват фирми, с които да се сключват гаранционни споразумения. Това ще са предприятия, които преговарят за кредит, но нямат необходимите обезпечения.

Тогава ще се намесва Гаранционният фонд, но чрез банката, която е проучила фирменото досие и бизнес плана на фирмата, искаща кредит, обясни зам.-кметът Александър Константинов. Според него включването на банките ще раздвижи кредитирането, тъй като те ще предложат ноу-хау и допълнителни възможности за финансиране на малки и средни фирми.



 

Очаква се през тази година в авоарите на Гаранционния фонд да се добавят още около 1 милион лева. В  него влизат 10% от приходите от сделки с общинско имущество.  Рекордната сума от 10 милиона лева е заложена в плана за приватизация за 2009 г., одобрен от Общинския съвет на 12 февруари. За продажба ще бъдат предложени фирмите "Ритон", "Бъдеще", "Митнически терминал" и "Битова тъкан”.