Банки ще активизират дейността на общинския Гаранционен фонд
Банки ще активизират дейността на общинския Гаранционен фонд / Снимка: Даниела Ковачева

 

Дейността на общинския Гаранционен фонд ще се активизира от различни финансови институции, съобщиха от общината. Няколко банки са подали оферти, които ще бъдат отворени на 27 февруари,  уточни зам.-кметът по икономика Александър Константинов, който подготви конкурса.       

       

В началото на седмицата той обяви, че фондът не е отпуснал никакви кредити за подпомагане на малки и средни фирми, макар че е бил създаден точно с тази цел. 1,8 млн. лева са били сложени на  сметка в "Юробанк", вместо да бъдат на депозит е установила проверка на Константинов.  Парите са престояли там една година и за тях са получени  едва 9 000 лева лихви, вместо 70-80 хиляди, колкото би донесъл депозитът, коментира той.

       

 

Банките  ще отсяват фирми, с които да се сключват гаранционни споразумения. Това ще са предприятия, които преговарят за кредит, но нямат необходимите обезпечения.

Тогава ще се намесва Гаранционният фонд, но чрез банката, която е проучила фирменото досие и бизнес плана на фирмата, искаща кредит, обясни зам.-кметът Александър Константинов. Според него включването на банките ще раздвижи кредитирането, тъй като те ще предложат ноу-хау и допълнителни възможности за финансиране на малки и средни фирми.

 

Очаква се през тази година в авоарите на Гаранционния фонд да се добавят още около 1 милион лева. В  него влизат 10% от приходите от сделки с общинско имущество.  Рекордната сума от 10 милиона лева е заложена в плана за приватизация за 2009 г., одобрен от Общинския съвет на 12 февруари. За продажба ще бъдат предложени фирмите "Ритон", "Бъдеще", "Митнически терминал" и "Битова тъкан”.