В Плевен започна първо по рода си основно почистване на историческия Паметник на свободата, който се издига в центъра на градската градина, съобщиха от Общината.

Женската фигура върху монумента е изработена в Одеса през 1879 година от близки на загинали при Втория щурм за освобождението на Плевен в Плевенската епопея от 1877 година.

Затварят автогарата в Плевен за ремонт

Процесът по възстановяване на повърхностния слой на мрамора на паметника се извършва от реставратора Вътко Христов. "Дейностите по реставрацията на културната забележителност ще продължат няколко дни.

Цялостното състояние на монумента е добро, но има замърсявания от органичен произход като плесени, лишеи, бактерии, гъбички, растения и други, които са се наслагали по облицовката и са образували тъмни петна", поясни Христов.


По думите му паметникът се почиства със специални разтворители, целящи неутрализиране минералните соли по повърхността. Ще бъде извършена и така наречената хидрофобизация, която ще предотвратява деструктивните процеси, причинявани от киселинни дъждове и неблагоприятни атмосферни условия.

Прилага се щадящ метод за удължаване живота на тази уникална историческа забележителност, която впечатлява жителите и гостите на Плевен.