/ община Плевен
В Плевен започва основен ремонт на автогарата на стойност над 2,6 милиона лева.

Временно ще се преустанови ползването й от всички междуселищни автобусни линии от републиканската, областната и общинската транспортни схеми, считано от 16 май. Автоспирка ще има на ул. "Иван Миндиликов", номер 6 /до Автогарата/.

Плевенската автогара е в експлоатация от 1966 г., с площ 1 672,4 кв. м. През годините са правени различни ремонти, което е довело до разнообразие на стилове и материали. Фасадата е запазена в оригиналния си вид, но от липсата на подходяща система за отопление в голяма част от помещенията са монтирани климатици, чиито външни тела са по всички фасади и нарушават архитектурната визия.

Проектът предвижда нови гишета; чакалня с площ над 100 кв. м и с места за сядане на повече от 50 човека, отопление, климатизация; помещение за багаж; санитарни помещения за пътниците; помещение за майки с деца и маса за повиване на бебета; помещение за оказване на първа помощ; подемна платформа за инвалидна количка.

Входът и изходът за движение на автобусите ще имат бариери с камери. Предвижда се изграждане на 8 сектора за автобуси, три - за пристигащи, всички с навеси. Ще бъдат достъпни за лица с намалена подвижност. Предвиждат се информационни електронни табла, а на всеки сектор - електронна табела с имената на крайните пунктове на линиите от съответното направление.

Ремонтът е на стойност над 2 683 000 лева. Собственият принос на Община Плевен е близо 116 000 лева, а останалото - дълг от "Регионален фонд за градско развитие".
БТА