За първи път тази година българският празник Сирни Заговезни и руският празник Масленица, които се отбелязват в един и същи ден, бяха отпразнувани заедно.

Идеята за това беше на кмета на Плевен Георг Спартански, който при откриването на събитието поиска прошка от съгражданите си, които изпълниха пространството пред сцената в двора на РИМ-Плевен.

Заедно с кмета Спартански беше и Генералният консул на Руската федерация в Русе – Андрей Громов, който също поздрави плевенчани:
"За мен град Плевен е много скъп. Той е един от градовете, които влизат в Русенския консулски окръг на Руската федерация в нашето Генерално консулство и аз винаги се радвам, когато пристигам в този славен град със славни исторически традиции", каза Андрей Громов.   

Събитието започна с представяне на типичните за Сирни Заговезни обичаи комкане, искане на прошка от група ученици от НУ"Христо Ботев".

В края на тяхната програма на сцената беше показан и характерният за Сирни Заговезни обичай "Кукери на мегдана".

След това от дружество "Възход" в Плевен изпълниха традиционни песни за празника "Масленица" като "Катюша" и "Калинка". Проведоха се и игри с награди за победителите и лакомства за участниците.

След запалването на обредния огън, на който беше изгорено и традиционното за "Масленица" чучело, на сцената излязоха музиканти, певци и танцьори от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев", при което в двора на РИМ-Плевен се изви дълго хоро.

Организатори на събитието бяха Община Плевен, РИМ-Плевен и Дружеството на рускоговорящите в Плевен - „Възход”.