На официална церемония, която се състоя традиционно в ХГ“Илия Бешков“ в Плевен бяха връчени наградите на отличените творци в Деветото Биенале на малките форми с международно участие – Плевен 2018. 

В деветото издание, което отдавна прекрачи регионалните и национални граници и вече има сериозен международен авторитет, 234 автори от различни страни представиха повече от 400 творби живопис, графика, скулптура и колаж.
Силен старт на събитието дадоха ипълнители от Общински хор "Гена Димитрова" с атрактивни изпълнения.

В поредното издание на биеналето Голямата награда на Община Плевен беше присъдена на Моника Найденова - скулптура, която й беше връчена от кмета на Плевен Георг Спартански. 

"Творбата при мен е винаги символ на настроението ми и тази, с която получих Голямата награда на биеналето отново е в резултат от нещо емоционално и вярвам, че тя е съхранила настроението, което е било по време на нейното създаване". Моника Найденова добави, че счита себе си все още за експериментатор, който все още търси неща, които да я провокират.

"Аз съм изключителен фен на това биенале. Много ми харесва като формат, много харесвам галерията и съм много щастлива, че тази година успях да спечеля", каза Моника Найденова, за която това е второ участие в Биенале на малките форми. Тя е от София и работи със стъкло повече от 12 години.  
"Смятам, че в България вече има място за младите творци и имайки възможността да пътуваме, сме наистина съизмерими с европейски и световни автори", каза още носителката на Голямата награда на 9-то Биенале на малките форми - Плевен 2018. 

Кметът на Плевен Георг Спартански, който връчи наградите на отличените творци каза:
„Надявам се, че Община Плевен ще продължи да изповядва убеждението, че в днешните времена ние имаме нужда и от култура, и ще продължи да съхранява Общински хор „Гена Димитрова“, Северняшкия ансамбъл и Духовия оркестър, както и да подпомага Драматичния театър с 200 000 лева и Плевенска филхармония с 265 000 лева годишно, въпреки че са държавни. Ще продължим и с подкрепата за Лауреатски дни „Катя Попова“, „Джаз фестивала“, който смятам, че ще има бъдеще, както и фестивала на духовите оркестри.

Не случайно по време на конкурса за директор на Плевенска филхармония, от много високо място беше казано, че Община Плевен в процентно отношение е общината, която дава най-много пари за култура. В крайна сметка, културата ни дава тази храна, която е нужна на всеки от нас и която ни помага да бъдем хора“, каза Спартански. ВИДЕО   


Директорът на ХГ“Илия Бешков“ Мирослав Минчев отбеляза подкрепата на Община Плевен и Съюза на българските художници, които подкрепят основно провеждането на събитието от създаването му. Той подчерта и участието на международната фондация „Св.св. Кирил и Методий“ с осигуряването на Специална награда на биеналето, както и подкрепата на Министерството на културата при издаването на каталога на биеналето. В знак на благодарност, Мирослав Минчев връчи на кмета на Плевен Георг Спартански грамота.

Отличените творци в Деветото Биенале на малките форми с международно участие - Плевен 2018 бяха определени от комисия в състав – председател: Кирил Матеев – СБХ, скулптор, и членове: Ралица Игнатова – СБХ, живопис, Васил Колев – СБХ, графика, Валентин Асенов – СБХ – Плевен, Мирослав Минчев – Директор на ХГ „Илия Бешков”, графика, Иван Велчев – СБХ – Плевен, живопис, Надя Василева – гл. специалист – отдел „Култура” на Община Плевен.


Останалите наградени в Деветото биенале на малките форми - Плевен 2018 са:
Награда на СБХ – Момчил Георгиев – живопис;
Награда на Международната фондация  „Св. Св. Кирил и Методий“ – Николай Караджов – живо пис;
Награда на журито – Стилияна Узунова – живопис;
Награда за живопис – Ангел Васев – живопис;
Награда за графика – Николина Джановска – графика;
Награда за скулптура – Красимир Митов – скулптура;
Награда „Млад автор” – Михаела Каменова – скулптура;
Награда „Чужд автор” – Вероника Сиупка – графика.