"Завръщането днес към Сидония Атанасова е повод за среща с един изключителен творец - изтънчен, странен и чужд на моментните изкушения. Изкуството на Сидония Атанасова се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторствои с една чисто нейна баладична звучност - приказна и тайнствена като необясними послания, отвъд времето и реалността на днешния ден...".

С тези думи, академик Светлин Русев определи накратко личността и творчеството на плевенската художничка Сидония Атанасова, чиято изложба беше открита този четвъртък по повод 104 години от рождението й.

При откриването на изложбата на Сидония Атанасова в Арт-центъра в градската градина, Цецка Цачева - специален гост на събитието каза, че благодарение на "добрия екип, какъвто съществува между дейците на културата в Плевен, местната и националната власт", Плевен винаги е присъствал с творците си и делата им в Народното събрание.

"Нека от тук да минат много наши съграждани и най-вече младите, защото изкуството освен да гали сетивата е призвано да възпитава и да образова, а в този момент мисля. че ние всички имаме нужда от подобен род възприятия", каза Цачева.



Изложбата включва близо 60 творби на Сидония Атанасова, част от фонда на Художествена галерия „Илия Бешков", която беше открита на 21 март в Арт-центъра в Градската градина в Плевен.

Официалното откриване беше предшествано от музикално изпълнение на възпитаник на НУИ"Панайот Пипков" - "Опус 13" за класическа китара от Йохан Мерц.

При откриването на изложбата беше представен и каталог, включващ 16 творби на художничката, дарени наскоро от нейната племенничка, Доротея Волева и създаден със съдействието на Община Плевен.