"Карикатуристите имат особената дарба в малки хумористични рисунки да представят обществено-политически факти. За това е необходима не само прецизност в рисуването, но и добрата проява на изявения талант, който е от не по-малко значение".

Това каза ръководителят на отдел „Култура и връзки с медиите" в посолството на Федерална Република Германия у нас Матиас Денер при откриването тази седмица на изложбата с произведения на немски и български автори "Карикатури от и за Германия" в Арт галерията в Градската градина.

"В желанието си да ви покажем широк спектър от карикатури от Германия, ние избрахме творби на трима напълно различни творци от три поколения".

В изложбата могат да се видят избрани произведения, посветени на отношенията между баща и син на Ерих Озер, карикатури на Лорио, както и акварели на Волф-Рюдигер Марунде - един от най-известните карикатуристи на Германия.



"Волф-Рюдигер Марунде е работил предимно като режисьор, актьор, автор и като карикатурист. В рисунките си той често изобразява обикновени, ежедневни истории, които обаче поради преекспонирането им изглеждат абсурдни и по този начин бързо поставят под въпрос собственото поведение", обясни Матиас Денер.

Изложбата "Карикатури от и за Германия" е обогатена и с произведения на български карикатуристи, участвали в конкурс на тема "Какво мисли България за Германия" като Димитър Атанасов, Момчил Георгиев и Веселин Зидаров.

С откриването на "Карикатури от и за Германия" на 14-ти май беше открита и "Нощта на галериите". Двете събития продължават до 20-ти май.