Около 400 000 птици са били умъртвени по хуманен начин в девет ферми в района на град Славяново, община Плевен, при установените в края на април огнища на птичи грип. Това съобщи пред журналисти Виолета Иеремиева, заместник областен управител на Плевен, след извънредно заседание на Областната епизоотична комисия.

Направена е и дезинфекция на помещенията, в които са били отглеждани заразените птици. 

Тя посочи, че в землището на Славяново са били открити две мъртви птици – врабче и домашен бухал, за които е доказано, че са с птичи грип. По този повод на заседанието си епизоотичната комисия е взела решение комисия с представители от ловна дружинка, Регионалната инспекция по околната среда и водите и кметството в Славяново да прави по един път седмично обход на землището и да докладва при случаи на открити нови мъртви птици, от които ще се вземат проби. "Засега смятаме, че заразата е ограничена при домашните птици, но проблемът е, че се появява в дивата природа", коментира Иеремиева. 

Заместник областният управител добави, че стопаните трябва да вземат предпазни мерки, като не допускат птиците да се разхождат свободно, да се спазва строга хигиена.  
БТА