По време на посещението си в Плевен, посланикът на държавата Израел Н.Пр. Ирит Лилиан откри в Регионалния исторически музей изложбата „Израелски открития и разработки, променили света”, която представя постиженията, откритията и разработките на израелската наука в сфери като селско стопанство, медицина, роботика, компютъризация, археология, космически науки, математика и социални науки.

При откриването на изложбата, кметът на Плевен Георг Спартански изрази надежда, визитата на израелския посланик в Плевен да стане повод за осъществяване на едно по-тясно сътрудничество между Плевен и град в Израел под формата на традиционно побратимяване.

В отговор на въпрос на Дарик относно възможността за побратимяване между Плевен и някой от израелските градове, Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан каза:
„Аз приветствам тази идея, която обсъдихме с кмета на Плевен и това, което трябва да се знае е, че Израел е пет пъти по-малка от България и има много по-малко градове отколкото има в България. Ние бихме искали да изберем град в нашата страна, който да е максимално еквивалентен и равнопоставен на Плевен. Може би град с Медицински университет или с болница или пък град с историческо или културно значение. Който и град да изберем за това побратимяване мисля, че най-важната черта ще е, в него да има младо поколение от хора, които са отворени за изграждането на едно такова сътрудничество.

Аз знам, че Плевен има много сериозни традиции в областта на изкуството и ние ще се опитаме да намерим град, в който младите хора проявяват афинитет към изкуството или пък към обмена на студенти.
Ние наскоро имахме общински избори и сега просто изчакваме да се установят новите общински ръководства и веднага след това ще пристъпим към това, да определим града-побратим“, каза посланик Ирит Лилиан.

Изложбата „Израелски открития и разработки, променили света” е представена за пръв път на българската аудитория през 2017 г. и е посветена на 70 години от създаването на държавата Израел.

Тя представя редица израелски открития от различни области на науката, технологиите и медицината, намерили широко приложение в съвременния свят, между които са: малкото устройство за съхранение и прехвърляне на данни DiskOnKey - USB флаш устройство, което вече е неизменна част от съвременното ни ежедневие. То е изобретено и разработено в Израел.

Използването на защитната стена (Firewall) за сигурност на компютърни мрежи, което стартира преди 25 години, първият софтуер, който дава възможност да се провеждат гласови разговори чрез персонален компютър с помощта на интернет и компютърни мрежи. Продуктът се използва за предаване на телефонни разговори, като значително намалява цените на разговори и полага основите на много от популярните приложения, които използваме днес.

Относно представените в изложбата открития, направени в Израел, Нейно превъзходителство г-жа Ирит Лилиан посочи два свои фаворита:
„Трудно ми е да посоча, кой е моят фаворит и затова ще ви посоча поне два. Например това е така нареченият „Риуолк“, което означава повторно задвижване и представлява по същество един изкуствен скелет, който позволява на хора, които са прекарали години наред в инвалидни колички, сега да могат да се движат. Този изкуствен скелет можа да се използва и за други цели, но аз мисля, че тази надежда на хората със специални нужди да ходят, да тичат, да бъдат на същото ниво като всички останали хора, е едно наистина грандиозно развитие“.

Друго любимо изобретение за посланика на Израел Ирит Лилиан е капковото напояване:
„Защото това е ключът за това, как да превърнем една пустиня в рай. В Библията ние сме определени като страната на млякото и меда и просто са забравили да споменат, че няма вода. Така ние успяхме действително да превърнем пустинята в една прекрасна градина и то, използвайки това прекрасно изобретение за капковото напояване“, каза посланикът.

Домакин на събитието беше директорът на РИМ-Плевен Володя Попов, а сред гостите бяха председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев и зам.-кметът Стефан Милев.