На 19 февруари 2016 г. пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен беше отбелязана 143-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

Сред стотиците плевенчани, дошли да склонят глава пред подвига на големия син на България бяха Ралица Добрева - областен управител на Плевен, кмета на Плевен Георг Спартански и неговите заместници, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, общински съветници, военни и граждани, десетки ученици и представители на Общински комитет „Васил Левски".

След панихидата, отслужена от свещеници от храмовете в града, кметът на Плевен Георг Спартански каза:

"Нека помним, защо Апостола се обрече на българския род. Нека не забравяме неговите завети, които са от 150 години. Още тогава той ни завеща да се борим за чиста и свята република с демократско управление. Той не искаше постове и каза, че иска да види отечеството си свободно, а после ако ще патки да пасе и ако трябва ще отиде в други поробени народи, за да дава и там упование. Левски искаше България, равна на другите европейски народи - това към което се стремим и ние днес", каза в словото си Георг Спартански.



"Апостоле! Моля те, направи така, че да не бъдат колебливи крачките ни и да не треперят ръцете ни. Нека Бог да пази България!", завърши словото си той.

Есе за Апостола прочете победителката в конкурса на тема "Моите народни будители", Деница Вакова от СОУ"Анастасия Димитрова" - Плевен.

В знак на признателност пред паметника на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя от името на управници, народни представители, партии, държавни и местни институции, училища, организации и десетки признателни граждани.