От 2 до 22 феверуари 2014 г. ученици от ДФСГ„Интелект"- Плевен проведоха практическо обучение по проект „Електронно митническо обслужване - европейски опит и практика" осъществен с финансовата подкрепа на програма „Леонардо да Винчи".

Обучението се проведе в столицата на една от водещите икономически сили в Европа - Великобритания, където на практика учениците доказаха, че е възможно и младите хора в България да се реализират пълноценно в силно конкурентна среда.

Програмата включваше посещение на мултинационални компании като Lloyd's of London Blick, Rothenberg Ltd. Групата имаше възможност да влезе и в Британския парламент, както и да се запознае с типичните за Лондон културни и исторически забележителности: Tower Bridge, Tower of London, London Eye, Биг Бен, Уестминстърското абатство, Бъкингамският дворец, Катедралата Сейнт Пол, Британският музей.

По време на трансграничната практика, възпитаниците на ДФСГ „Интелект" разшириха професионалните си компетенции, повишиха чуждoезиковите си умения на английски език, обогатиха ценностната си ориентация за кариерно развитие, както и конкурентоспособността си на пазара на труда.



Екипът по проекта и ръководството на гимназията са убедени, че само с подобен тип отворено образование, включващо кнтакти с водещи фирми от световен мащаб могат да се променят нагласите и мотивацията на българските ученици. Това е и една възможност на младите хора в България за успешен старт в живота в професионалната им реализация.