На Гергьовден жителите на Луковит честваха празника на своя 120-годишен град и на църквата „Св. вмч. Георги“.
Денят на Луковит започна с празнична литургия, отслужена в храма от Негово Високопреосвещенство Плевенски митрополит Игнатий.

След богослужението владиката поздрави луковитчани и отправи молитвено пожелание Бог да им помага във всички добри начинания.
Поздравително слово произнесе и кметът на общината Иван Грънчаров. По думите му има много поводи за оптимистичен поглед в бъдещето, особено в годината, в която се навършват 120 години от обявяването на Луковит за град. Той напомни, че селището се гордее с внушителна история, с Луковитското тракийско сребърно съкровище и с уникалните природни красоти, съхранили до днес своята чистота и неподправеност. Подобни исторически корени и природни дадености задължават да работим за развитието на нашето родно място, каза още в словото си Иван Грънчаров. 

Начало на празничната програма постави местната група „Ентусиасти“, която изпълни песни, създадени в чест на 120-годишнината на града – „Край реката“ по текст на Пенка Гълъбова и „Песен за Луковит“ по текст на Светла Баракова. Автор на музиката е ръководителят на групата Иваничка Йовчева.
В концерта бяха представени още две авторски творби. Вокална група „Интелект“ изпълни песента на Поля Цолова „Моят роден край“, а квартет „Луковит“ – песента на Красимир Ралчев „Гергьовден“.

За доброто настроение чрез магията на българския фолклор се погрижиха също детски танцов състав „Луковитски бисери“, певческа група „Пей, сърце“, фолклорна формация „Дилянка“ с народната певица Надка Томова и фолклорен танцов клуб „Луковитски бисери“ с Емилия Тилова.   

Денят на Луковит продължи с курбан за здраве, приготвен от майстор готвача Драгомир Атанасов и неговия екип.
Празникът бе уважен от народния представител Калин Василев и от областния управител на Ловеч Георги Терзийски.