lukovit praznik
lukovit praznik / obshtina lukovit
На Гергьовден жителите на Луковит честваха празника на своя 120-годишен град и на църквата „Св. вмч. Георги“.
Денят на Луковит започна с празнична литургия, отслужена в храма от Негово Високопреосвещенство Плевенски митрополит Игнатий.

lukovit praznik
obshtina lukovit

След богослужението владиката поздрави луковитчани и отправи молитвено пожелание Бог да им помага във всички добри начинания.
Поздравително слово произнесе и кметът на общината Иван Грънчаров. По думите му има много поводи за оптимистичен поглед в бъдещето, особено в годината, в която се навършват 120 години от обявяването на Луковит за град. Той напомни, че селището се гордее с внушителна история, с Луковитското тракийско сребърно съкровище и с уникалните природни красоти, съхранили до днес своята чистота и неподправеност. Подобни исторически корени и природни дадености задължават да работим за развитието на нашето родно място, каза още в словото си Иван Грънчаров.

lukovit praznik
obshtina lukovit

Начало на празничната програма постави местната група „Ентусиасти“, която изпълни песни, създадени в чест на 120-годишнината на града – „Край реката“ по текст на Пенка Гълъбова и „Песен за Луковит“ по текст на Светла Баракова. Автор на музиката е ръководителят на групата Иваничка Йовчева.
В концерта бяха представени още две авторски творби. Вокална група „Интелект“ изпълни песента на Поля Цолова „Моят роден край“, а квартет „Луковит“ – песента на Красимир Ралчев „Гергьовден“.

lukovit praznik
obshtina lukovit

За доброто настроение чрез магията на българския фолклор се погрижиха също детски танцов състав „Луковитски бисери“, певческа група „Пей, сърце“, фолклорна формация „Дилянка“ с народната певица Надка Томова и фолклорен танцов клуб „Луковитски бисери“ с Емилия Тилова.   

lukovit praznik
obshtina lukovit

Денят на Луковит продължи с курбан за здраве, приготвен от майстор готвача Драгомир Атанасов и неговия екип.
Празникът бе уважен от народния представител Калин Василев и от областния управител на Ловеч Георги Терзийски.