Как да оцелеем при снежно бедствие
37461

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Как да оцелеем при снежно бедствие

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Как да оцелеем при снежно бедствие
  • Как да оцелеем при снежно бедствие
  • Как да оцелеем при снежно бедствие

Информация за метеорологичната и пътната обстановка, топли дрехи, напитки и храна са нещата, които са задължителни за всеки, пътуващ с автомобил през зимата. Те могат да спасят човешки живот в ситуации на зимни бедствия, коментира пред Дарик Анелия Цветанова - щатен специалист към Областния съвет на БЧК Плевен. Преди потегляне на път трябва да се направи проверка за наличност на достатъчно гориво в резервоара, в багажника е нужно да има въже, вериги, лопатка, фенерче и брадвичка.

В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъсната работа на двигателя на празен ход, защото това ще доведе до натрупване на отровни газове в автомобила и има опасност от задушаване, съветват специалистите. За да бъдете намерени по-бързо от спасителните екипи може да завържете на антената на автомобила дреха с ярък цвят и така да привлечете вниманието им.

Ако се наложи да оказвате помощ на хора с измръзвания е необходимо да знаете, че измръзналите части на тялото се разтриват със спирт като леко се масажират. Не бива да се разтриват със сняг, тъй като тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата, поясни Цветанова. При поява на мехури по измръзналите части на тялото, направете стерилна превръзка, добре изолирана от студа, ако не разполагате с такава, използвайте възможно най-чистата налична материя, съветват още специалистите. При загуба на чувствителност на части от тялото разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха, поясни Анелия Цветанова.

Важно е да се знае, че откритите части на тялото могат да измръзнат не само от много ниски температури, но и при комбинацията студ, вятър и влага. В такава обстановка е необходимо при умора да не спирате да се движите, не лягайте и не сядайте на снега -подобна почивка носи висок риск от "бяла смърт". По думите на Цветанова, тогава организмът се проехолажда, настъпват трайни изменения в кръвоносните съдове и умъртвяване на тъканите. Измръзват първо крайниците, а след това хората започват да халюцинират, долъни още тя.



Спешният телефон, на който трябва да потърсите помощ при бедствени ситуации и ситуации опасни за здравето е 112. Подробности чуйте в прикачения файл...