Как да оцелеем при снежно бедствие
Как да оцелеем при снежно бедствие / Dariknews.bg архив
Как да оцелеем при снежно бедствие
37461
Как да оцелеем при снежно бедствие
Как да оцелеем при снежно бедствие
  • Как да оцелеем при снежно бедствие
  • Как да оцелеем при снежно бедствие

Информация за метеорологичната и пътната обстановка, топли дрехи, напитки и храна са нещата, които са задължителни за всеки, пътуващ с автомобил през зимата. Те могат да спасят човешки живот в ситуации на зимни бедствия, коментира пред Дарик Анелия Цветанова - щатен специалист към Областния съвет на БЧК Плевен. Преди потегляне на път трябва да се направи проверка за наличност на достатъчно гориво в резервоара, в багажника е нужно да има въже, вериги, лопатка, фенерче и брадвичка.

В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъсната работа на двигателя на празен ход, защото това ще доведе до натрупване на отровни газове в автомобила и има опасност от задушаване, съветват специалистите. За да бъдете намерени по-бързо от спасителните екипи може да завържете на антената на автомобила дреха с ярък цвят и така да привлечете вниманието им.

Ако се наложи да оказвате помощ на хора с измръзвания е необходимо да знаете, че измръзналите части на тялото се разтриват със спирт като леко се масажират. Не бива да се разтриват със сняг, тъй като тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата, поясни Цветанова. При поява на мехури по измръзналите части на тялото, направете стерилна превръзка, добре изолирана от студа, ако не разполагате с такава, използвайте възможно най-чистата налична материя, съветват още специалистите. При загуба на чувствителност на части от тялото разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха, поясни Анелия Цветанова.

Важно е да се знае, че откритите части на тялото могат да измръзнат не само от много ниски температури, но и при комбинацията студ, вятър и влага. В такава обстановка е необходимо при умора да не спирате да се движите, не лягайте и не сядайте на снега -подобна почивка носи висок риск от "бяла смърт". По думите на Цветанова, тогава организмът се проехолажда, настъпват трайни изменения в кръвоносните съдове и умъртвяване на тъканите. Измръзват първо крайниците, а след това хората започват да халюцинират, долъни още тя.

Спешният телефон, на който трябва да потърсите помощ при бедствени ситуации и ситуации опасни за здравето е 112. Подробности чуйте в прикачения файл...