При специализирана полицейска операция в Плевенско, проведена под надзора на Окръжната прокуратура, са открити екземпляри от световнозастрашени диви гръбначни животни.

Това стана известно на пресконференция в прокуратурата с участието на Цветан Йоцов - началник на отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), Трифон Бойчев - началник на сектор "Престъпления, свързани с околната среда и дивата природа" в "Икономическа полиция" при ГДНП, заместник-окръжните прокурори в Окръжна прокуратура-Плевен Дияна Илиева и Венцислав Фердинандов, който е и наблюдаващ прокурор по делото.

След извънредна проверка в Пловдив: Иззеха препарирани животни от търговски обект

Прокурор Илиева посочи, че досъдебното производство е образувано по постъпили материали от извършена проверка в ГДНП. Активно в продължение на почти два месеца са водени действия по разследването. На 11 септември е извършено претърсване на четири имота в Плевен, Кнежа и Койнаре, за които е установено че са собственост на едно и също лице. 

МВР

Наблюдаващият прокурор по делото уточни, че най-голям брой животни са открити в имот в град Койнаре. Там при проверката са намерени различни екземпляри от световнозастрашени диви гръбначни животни, сред които розово фламинго, сив коронован жерав, розови пеликани, бели лебеди и други, както и препарирана кафява мечка, кожа от мечка с глава, препариран черен гарван, два замразени черни щъркела и други.

"Животните са отглеждани при добри условия, но мястото не е регистрирано като зоопарк", уточни прокурор Фердинандов. По делото предстоят разпити, както и назначаването на експертизи - съдебнозоологическа, ветеринарномедицинска и други. По време на разследването са включени зоолози, орнитолози и биолози. 

Препарираните животински видове са предадени на Регионалния исторически музей в Плевен, а част от живите птици са транспортирани в Софийския зоопарк, който се явява спасителен център за подобни екземпляри.

МВР

Прокурор Фердинандов допълни, че до момента сигнал за притежаването на тези животни не е постъпвал в Окръжната прокуратура в Плевен. През октомври миналата година Регионалната инспекция по околна среда и водите в Плевен е правила проверка в имота в Койнаре и е съставила констативни протоколи.

При тази проверка в имота са установени и лемури, които са абсолютно забранени да се отглеждат от частни лица, възможно е да бъдат притежавани само от лицензирани зоопаркове. При специализирана операция на 11 септември обаче лемурите не са открити.  

Трифон Бойчев уточни, че общо установените застрашени животни са 25 - шест птици розово фламинго, два розови пеликана, два бели лебеда, два сиви жерава, един папагал Жако, един папагал Жълтоглава амазона, два замразени черни щъркела, препарирана кафява мечка, трофей-глава на балканска дива коза, обработена кожа от мечка с глава, препарирани сив коронован жерав и гарван.

МВР

Той призова гражданите да бъдат по-активни и да сигнализират, ако имат информация за подобни случаи, защото това е престъпление по Наказателния кодекс. Наказанията, които се предвиждат по закон за притежаване на защитени животински видове, са затвор до пет години и глоба до 20 000 лв.

По непотвърдена информация имотите, в които са открити животните, са собственост на бизнесмена Светослав Илчовски. Той стана известен през 2012 г. Има земеделски бизнес.

Преди 12 години подаде сигнал за изнудване срещу Димитър Аврамов, който тогава бе депутат от ГЕРБ. Аврамов беше арестуван и изключен от партията, а по-късно се вля в редиците на ДПС.

Конфискува костенурки от защитен вид, отглеждани в частен двор в Плевенско (СНИМКИ)

Едва преди месеци народният представител получи на първа инстанция 1 година условно с 3 години изпитателен срок, припомня "24 часа".

През 2021 г. пък зърнопроизводителят съобщи, че е бил изнудван от "Иван Пилето", който по думите на Илчовски го правел от името на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Беше свикана и нарочна комисия в парламента, а Илчовски дори изказа твърдения коя е Мата Хари, направила снимките на златните кюлчета. Проверка на прокуратурата обаче не потвърди твърденията му.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елина Кюркчиева, БТА