От 5 до 13 юли в плевенската художествена галерия "Илия Бешков" гостува фото изложбата "Индийски калейдоскоп". Тя беше открита в края на седмицата с малък коктейл в присъствието на гости и представители на медиите.

Авторът на изложбата Нишит Шах открива страстта си към фотографията на 15-годишна възраст с фотоапарат - подарен от баща му. 25 години по-късно, усещанията му за уловения момент продължават да го вълнуват и участва в изложби с пейзажна, wildlife /див живот/ и травъл /пътеписна/ фотография. Член е на управителния съвет на Асоциацията на фотографите в Гуджарат. Води уъркшопи в различни части на родината си Индия.

В изложбата, показана в ХГ"Илия Бешков" в Плевен, Нишит Шах преоткрива символиката на индийската сватба,

...ежедневието на племето Рабари в областта Куч, панаира на камилите в Пушкар, и вдъхновяващи детайли от пътуванията си из страната.



... приготвяне на обедния хляб "ротис"...

... питейната вода тук е голям проблем - точно, колкото и електричеството, но хората тук са щастливи...

Както парченцата цветно стъкло се подреждат в играта на отражения в калейдоскопа, така отделните фотографии в „Индийски калейдоскоп" оформят една любопитна и красива картина на многликата Индия.

... едно невинно същество, което се пита, кога ли ще порасне, за да носи истински бижута...

С уговорката, че е фотограф, а не говорител, Нишит Шах се обърна към гостите на изложбата: „Както знаете, Индия е необятна и многоцветна и точно за това, винаги има какво да предложа на тези, които са с отворено сърце за нея. Такова е и желанието ми сега, представяйки „Индийски калейдоскоп" - всеки от вас да отнсе със себе си красива частица от красивата Индия".

...за това момиченце водата е лукс.

Нишит Шах сподели, че когато човек разглежда снимките му може да забележи, че те са снимани не през погледа на фотографа, а с обикновено око като все пак си има и нещо фотографско, понеже това не може да се избегне.

... тези пастири - полуномади, наречени малджарис прекарват осем месеца от годината, кръстосвайки пасищата със своите стада в непрекъснато търсене на храна.

По повод това, че голяма част от снимките в изложбата са посветени на сватбения ритуал, той сподели, че би искал да посети българска сватба, като допълни че за сега е чувал за обичая за купуването на цигански булки. 
Индийският фотограф каза, че иска да посети отново България и Плевен - следващият път през зимата.

От името на ръководството на Община Плевен и лично от кмета проф. д-р Димитър Стойков бяха връчени цветя на далечния гост.

След Плевен, изложбата на индийския фотограф ще посети и други градове в Бългаия, а след завръщането му в Индия, Нишит Шах ще представи в няколко щата поредната си изложба "България във фотоси".