Неправителствените организации от сектор "Земеделие", започват ефективни протестни действия в цялата страна . В обръщение до медиите се посочва, че началото им е на 28 ноември 2011 г. от 10.00 часа. Протестните действия ще се изразят в изкарване на машини и хора по указани маршрути.

 Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов, заяви в предаването  Агросвят по "Дарик радио", че:

„Струпване на земеделска техника ще има по границите, но на този етап не предвиждаме блокада - ще има свободно движение на хора и стоки.

Това, че има позиционирани машини на няколко основни пункта, не означава, че на този етап ще блокираме движението", уточни Христо Цветанов.



Преди седмица неправителствените организации от сектор "Земеделие" дадоха срок на управляващите в нарочна декларация, да преразгледат и променят внесения закон за Национален бюджет за 2012 г., в частност предложената Финансова рамка за сектор „Земеделие" 2012 г.

"През този период не се осъществи диалог" се казва в обръщението, изпратено от Национален комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор "Земеделие".

Обръщението е подписано от Асоциация на земеделските производители в България, Национална асоциация на зърнопроизводителите,

Българска асоциация на собствениците на земеделски земи, Национален съюз на земеделските кооперациите в България, Национална асоциация на тютюнопроизводителите 201, Българска асоциация на фермерите.