Средната брутна месечна работна заплата, през четвъртото тримесечие на 2017 г. за област Кюстендил e 760 лв. и се увеличава спрямо третото тримесечие на 2017 г. с 5.3%. Най-голямо увеличение има в „Култура,спорт и развлечения” - с 27.4%, и „Образование” - с 22.0%.

Икономическата дейност, в която е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата е „Финансови и застрахователни дейности”- с 20.7%.
Средната брутна месечна работна заплата в област Кюстендил през четвъртото тримесечие на 2017 г. за обществения сектор е 912 лв., а за частния - 709 лева.

В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие на 2017 г., област Кюстендил е на 26-то място по показателя средна брутна месечна работна заплата.  На първите места са София- столица, Варна, Стара Загора, София- област и Враца. След област Кюстендил са само областите Благоевград и Видин, показват данните на НСИ. 

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата за областта нараства с 11.6%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания”, „Образование” и „Добивна промишленост”.
НСИ