Над 50 жени се включиха със своите зелници и сладки изкушения в традиционния празник на зелника в село Жабокрът. Той се организира за 11
поредна година. През тази година празника има и благотворителна кауза, като се събират пари за 20 годишният Тони Костов, който страда от левкемия.


Който не е опитвал Кюстендилски зелник, губи много. Опита ли го- ще се влюби в него. Най- простичко казано- това е задушена баница, с една кора се завиват всички останали и има плънката в средата. Сред критериите за най- добър зелник се гледа кой от тях е с най- добра аранжировката, най- тънка кора и най- добра плънка. 

“Зелникът има два начина, както знам от моята баба, тя ме е учила от 5- годишна мога да меса.С точени кори, корите се нагъват навътре,навънка.  Тестото трябва да е много хубаво омесено, за да корите да се точат с точилката. Най- важното е корите да са много добре изсушени. Това

е красотата на зелника, самото нагъване“, заяви една от участничките Ася Спасова.Всички вкусни гозби, които бяха изложени бяха продадени, като парите ще отидат за лечението на Тони Костов.

Има много тънкости в зелника. Тънки кори, как са са правени, как е изпечен, каква е плънката. Много са критериите, което оценява журито.

“Има няколко неща, по които трябва да оценяваме. За мен зелникът е като една балерина-трябва да танцува, като го разтвориш трябва да
ухае. Добре да изглежда, трябва да е вкусен, а тук в Жабокрът зелниците са много вкусни“, каза председателят на журито Виолет Вьорнер.