Кметът на Кюстендил срещу опитите на Мюсюлманското вероизповедание да придобие собствеността върху джамии
65581

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кметът на Кюстендил срещу опитите на Мюсюлманското вероизповедание да придобие собствеността върху джамии
  • Кметът на Кюстендил срещу опитите на Мюсюлманското вероизповедание да придобие собствеността върху джамии

Кметът на Кюстендил Петър Паунов остро критикува внесения законопроект за промени в Закона за вероизповеданията, който ще позволи на Мюсюлманското изповедание да придобие десетки джамии- музей и културно- исторически паметници в България.
"Подготвя се етническа атака към българския народ. Горд съм, че съм българин и християнин. Ако посегнете на вярата, това няма да Ви се размине", заяви кметът на Кюстендил. Паунов нарече готвената промяна- скандална.
Община Кюстендил ще изпрати позицията си до ръководството на Народното събрание и всички парламентарни групи, като с нея се настоява за изтегляне на законопроекта или нанасяне на корекции в него.
Вносителите, сред които председателя на НС Михаил Миков и зам.- председателят на "Атака" Павел Шопов искат да отпадне тезата за придобиване по давност, като фиксират началото на нов давностен срок от 1.01.2013 г.


"Настояваме да се допише в спорния текст, че имотите не само трябва да са предназначени за богослужебна дейност, но и да са действащи. Мюсюлманското изповедание може да има претенции към имоти, където няма мюсюлмани, както се случва в Кюстендил и Дупница", коментира Петър Паунов.
Софийският градски съд е отхвърлил иска на Мюсюлманското изповедание , да се приеме като правоприемник на мюсюлманските вероизповедални общини, като Кюстендилска и Дупнишка.


Решението е атакувано пред Софийския апелативен съд. "Сигнализирали сме за опасността Апелативна и Върховна касационна прокуратури. Мюсюлманското изповедание иска джамии в цяла Южна България, строени с ятаган", коментира кметът на Кюстендил.