Все повече земеделски производители от кюстендилско започват да засаждат различни и не толкова характерни за региона култури. Един от тях е и председателят на КНСБ- Кюстендил Яни Георгиев, като  той е един от тримата в района на община Кюстендил, които отглеждат лавандула.

Това той прави по съвместен проект с неправителствена организация от Македония, където пък се отглежда мурсалски чай. Яни Георгиев отглежда и бере около 15 дка. с лавандула в село Горна Гращица.



„Направихме опитни полета в Кюстендил и Ранковци, Македония. Решихме да отглеждаме нещо, което не е характерно за двата региона. В момента лавандулата, която произвеждаме се дават на Дом за хора със специални нужди. Такъв бе и проекта, като в този дом от лавандулата правят ароматни свещи, средствата от които оставят за дома.

По този начин помагаме на Дома за хора с увреждания.Съгласно проекта нямаме право на стопанска дейност”, заяви Яни Георгиев. Той е посял около 30 дка. с лавандула, но се оказало, че част от земята не е подходяща за целта. 


„Първите две години лавандулата не се бере за реколта, за да може да направи хубава коренова система. От един декар лавандула могат да се добият около 17-18 литра лавандулово масло”, допълни Георгиев.

В момента на пазара литър от лавандуловото масло върви около 50-60 лв на литър ако се продава на прекупвачи,ако се продава на специализирани фирми цената е около 80 лв. Литър от това масло във Франция е на цена от 110 евро.