Група народни представители са внесли законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, който касае пенсионирането на миньорите.

Мая Манолова с молба към депутатите заради съкратените миньори (СНИМКИ)

Изменението засяга пенсионирането на 80 миньори от рудник „Бобов дол“, който до края на годината ще бъде закрит, а близо 400 работници съкратени. По новия закон, приет в края на миналата година, те ще могат да се пенсионират след 12 години.

Агенцията по заетостта съдейства на съкратените миньори за намиране на работа

При срещата си с миньорите в понеделник, омбудсманът Мая Манолова обясни, че тя е входирала в НС предложението още на 8 януари тази година, но досега нито един депутат не го е внесъл за гласуване.

Закриват последния подземен рудник в Бобов дол

След срещата с миньорите Манолова обясни, че ще подготви писмо до председателя на Народното събрание и председателите на групи и ще поиска среща с Цвета Караянчева, за да се търси вариант за разрешаване на проблема на 80 човека, които няма да могат да се пенсионират. Резултат вече има, след като група депутати са внесли проектозакона.


Подписано е ново споразумение за изплащане на парите на съкратените миньори от Бобов дол

„Лицата, които промяната засяга, не са многобройни и пенсионирането им не би натоварило в прекомерна степен бюджета на държавното обществено осигуряване, а ще защити в пълна степен пенсионните им права“, се казва в мотивите.
Дарик- Кюстендил