Уникална, историческа възстановка - бойни коли, артилерия от Втората световна война и парен локомотив от 1935 г. ще могат да бъдат видени днес в кюстендилското село Гюешево, за „Операция Деве Баир“. Община Кюстендил, съвместно с Министерство на отбраната, Националната гвардейска част и Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“, организират военно-историческата реконструкция от Втората световна война „Операция Деве Баир – 8-14.IX.1944г“.  В нея ще вземат участие около 100 доброволци, както и много рядка оригинална бойна техника от Втората световна война - мотоциклети, бойни коли, артилерия. По повод 130 години от създаването на Български Държавни Железници и за събитието, „Холдинг БДЖ“ ЕАД предоставят автентична влакова композиция с парен локомотив от 1935г.

Военно-историческата възстановка „Операция Деве Баир – 8-14.IX.1944г “ се организира по повод 74 години от героичните боеве на 9-ти пехотен Пловдивски полк, успял да предотврати нахлуването на немските войски през държавната граница към град Кюстендил.

“Една много малка известна отбранителна операция на българската армия срещу силите на Третия райх. Нашият клуб с политика не се занимава. Фактите обаче са, че в навечерието на 9- ти септември, България е застрашена от окупация от Червената армия. На 2 септември идва на власт правителство на БЗНС, начело с Костадин Моравиев, макар и само за 7 дни. То усеща заплахата по нашите западни граници и нарежда макар и малобройни сили да са в отбрана на границата. Дислоциран е 9- ти Пловдивски пехотен полк, с командир полк. Иван Бонев. На 10 септември германците нападат, следват 4 кръвопролитни, непрекъснати боеве, с авиация, моторизирана и бронирана техника от страна на силите на райха, които превъзхождат 4- 5 пъти нашия полк и в крайната сметка 9- ти полк удържа позициите си и немците не влизат в Кюстендил, каквато е била задачата им. Всичко се стараем да е максимално автентично. Българската армия ще пристигне в 11 ч. на гара Гюешево, със съдействието на БДЖ. Следват товарни вагони или както ги наричат конски вагони и автентична техника, придвижване към бившето футболна игрище в Гюешево, където вече са приготвени траншеите на българската армия, разполагане на войската и ще се очаква атаката на Вермахта, който ще нападне от към Деве баир, в 12 ч.”, това разкава в интервю за Дарик Деян Иванов, от Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“.

Директно в боя ще участват 60 души, има и военни фотографи. С подкрепата на Българската армия и по точно- Националната гвардейска част, са предоставени освен картечници, стрелящи от бункера и 2 тежки 122- милиметрови гаубици, които ще стрелят с хаосни патрони по настъпващите германци. “Нямаме информация да е използвана такава тежка артилерия в света, с 2 оръдия едновременно”, каза още Деян Иванов.

 
Дарик- Кюстендил