"Няма да има промяна в ставката на такса "битови отпадъци" за 2022 г.", съобщи на пресконференция кметът на Хасково Станислав Дечев по повод на представянето на план-сметката за сметосъбирането и сметоизвозването за следващата година.

"Сегашният размер на ставката е 3,5 промила - за граждани, и 13 % - за фирми. Тя, обаче, бе оспорвана в съда и общината загуби делото. Оспорваме решението във Върховния административен съд, като делото е насрочено за следващата година", уточни Дечев.

Подготвят споразумение за консолидация на ВиК операторите в област Хасково

По негови думи, акцент ще бъде поставен върху събирането на всички недобори от такса смет за пет години назад, като в момента граждани и фирми - некоректни платци, дължат на местната хазна към 7 милиона лева.

Дечев поясни, че сметката е изготвена на базата на получени приходи за дейността, като за 2020 г. те са били 12,455 милиона лева, а за тази - 12,978 милиона лева. "Местното самоуправление планира и сериозна кампания срещу нерегламентираните сметища, чието разчистване натоварва разходите ни", добави Дечев.


Той посочи още, че вече е заработила клетка нр. 2 на Регионалното депо за неопасни отпадъци до село Гарваново. Предстои запълнената първа клетка да бъде рекултивирана, като до дни общината ще обяви за целта обществена поръчка. Прогнозната й стойност е бъде 1,6 милиона лева.
БТА