/ пресцентър, Министерски съвет
Проект за изграждането на завод за "зелен" водород на терена на бившето военно летище "Узунджово" край Хасково обсъдиха областният управител инж. Минко Ангелов и инж. Пламен Панчев, основател и управител на "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ - най-мощната индустриална зона в България. 

Очакванията са проектът да бъде реализиран във въглеродно-неутрален индустриален парк "Тракия икономическа зона-юг". Инж. Пламен Панчев е припомнил, че екипът на ТИЗ е в основата на "Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове".

Откриха нов завод за иновативни продукти за медицинска техника в Благоевград

"Ние се ангажираме да разработим и изградим фабрика за производство на "зелен" водород с помощта на т.нар. "електролизьори", е посочил инж. Панчев. За суровина се използва вода, а изходните продукти са водород и кислород. Проектът предвижда изграждане на завършена технологична система с генерация на зелена енергия, производство на водород и складирането му, дистрибуция и разпределение на енергийни продукти до крайни ползватели и енергийни мрежи, периферни и поддържащи основните процеси съоръжения.

В границите на индустриалния парк ще се изгради и логистичен център за складиране и съхраняване на производствени стоки на предприятия. Инж. Минко Ангелов от своя страна е изразил подкрепа за един нов проект - първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа, който се реализира от изцяло българската фирма "PPS Manufacturing".
БТА