Пъстро хоро на площада бе кулминацията на тържеството за Националния празник 3 март в Свиленград. Стотици жители и гости на града се събраха днес на площад „5 октомври”, където бе празнична програма, посветена на 141 години от Освобождението на България.

Паметни моменти от освободителната война и началото на Третата българска държава припомни уредникът от Историческия музей д-р Стефан Димитров.

С едноминутно мълчание и панихида бе почетена  паметта на героите, пожертвали живота си, за да я има днес България.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на загиналите във войните от община Свиленград от народния представител Никола Динков, Общински съвет и Общинска администрация, представители на политически партии, Исторически музей, НЧ „Просвета- 1870”, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Лайънс клуб „Свилена”, Руски клуб „Съотечественик”, училища, Спортен клуб  „Изида”, Мотоклуб „Южни братя”, Обединени пенсионерски клубове, граждани. 

В богатата програма участваха възпитаници на ПГССИ „Христо Ботев”, Духов оркестър „Костадин Манов”, Мажоретният състав на Свиленград, Хор на малките, Детски танцов състав „Свиленче” и Танцов състав „Илинден”.

Празничните инициативи на общината продължават и утре с две спортни събития, които ще се проведат в Спортната зала от 10 часа – турнири по шахмат и бадминтон за Купа „3 март”.

В навечерието на националния празник се проведе и традиционният турнир по футбол за Купа „3 март”.

По-рано в Общинската библиотека бе представен сборникът „Занаяти и търговия. Социално-икономическо развитие на тракийските земи”, научно издание на Историческия музей.

Специално за празника в Свиленград гостува хорът на космическите гласове „Ваня Монева”, който плени публиката в залата на НЧ „Просвета 1870” с патриотичния концерт „С България в сърцето”.